Natur og Utfordring AS

Litt om Øyvind Vadla

Alle generasjoner skaper sine myter. En av de sterkeste mytene fra 1980 tallets klatrenorge er Øyvind Vadla. Og han fortjener det. Øyvind har satt sine spor i fjellet. Oftes der ingen andre hadde vært. Som regel i en stil som var lettere og raskere enn sine forgjengere. Ikke uten kontroverser. Visjonær og frihetssøkende. Slikt må det bli myter av.

Øyvind startet sitt liv på Nordvestlandet i Kristiansund, i betryggende avstand fra trendsetterne i de store byene. Som svømmer og bryter hadde han et godt fysisk grunnlag da han startet med klatring. Men det var likevel hodet til Øyvind som brakte ham opp i, og ikke minst ut av de utroligste situasjoner både i og utenfor fjellveggen. Han hadde en oppdrift og en improvisasjonsevne i veggen som få andre forunt.

Det begynte med Innerdalen Innerdalstårnet og Skarfjell. Deretter fulgte de store veggene på Nordvestlandet. Trollveggen og Goksøyra ble klatret et titals ganger, både på sommer som vinter. Veggruter som blåstolen, Midnattsekspressen, Kristianiabohemen, Å være for ung er for jævlig, Trolldom og Bruraskaret er fortsatt enten klassikere eller beryktet som ruter kun for spesielt interesserte. Det siste gjelder også Nordveggen på Stetind som Øyvind førstebesteg sammen med Jonas Holmen og Bernt Pedersen. Senere deltok Øyvind på Fred Husøys ekspedisjon til Latok i Pakistan. De kom ikke helt opp den 2400 meter høye nordpilaren, men hadde en heftig alpin klatretur på 21 dager i 6 – 7000 meters høyde, som var bemerkelsesverdig på den tiden. De fikk også med seg noen fine klatretopper i nærheten av Latok. Nordpilaren er fortsatt ubesteget. Første Norske bestigning av Cerro Torre markerte kanskje et vendepunkt for Øyvind. Det var her han vendte tilbake til Innerdalen og startet opp opplevelsesfirma Natur og Utfordring.

I dag kan han se tilbake på 16 år med opplevelser og erfaringer der han har utviklet aktiviteter, og en meg høy kompetanse som veileder innenfor grensesprengende friluftaktiviteter.

I Innerdalen driver Øyvind Vadla Natur og Utfordring som skal gi opplevelser til andre. Det kommer godt med at Øyvind er født med en ryggmargrefleks for ”practical jokes”. Dessuten har han en forunderlig evne til å skape trivsel og varme rund seg. Øyvind har aldri sluttet å være et lekende menneske.


Av Aslak Aastorp

Sommarøy

Les mer

Innerdalen

Les mer